Tlenoterapia hiperbaryczna ożywia neurony

25 stycznia 2013, 11:50

Dr Shai Efrati z Uniwersytetu w Tel Awiwie znalazł sposób na przywrócenie funkcji tkanki mózgu, która wg specjalistów, miała być chronicznie uszkodzona. Co więcej, dzięki tlenowej komorze hiperbarycznej (HBOT) Izraelczyk wykazał, że uśpione neurony można ożywić nawet 3 lata po udarze.



Związek z roślin chroni przed śmiertelnym promieniowaniem

15 października 2013, 09:42

3,3’-diindolilometan (DIM), związek powstający w organizmie po spożyciu roślin krzyżowych, np. kapusty czy kalafiora, chroni przed skutkami kontaktu ze śmiertelnymi dawkami promieniowania gamma.


© NASA

NASA komercjalizuje niską orbitę okołoziemską

30 kwietnia 2014, 08:18

Przed kilkoma miesiącami NASA poinformowała o przedłużeniu misji Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Teraz Agencja zwróciła się do prywatnych przedsiębiorstw, naukowców i wszystkich zainteresowanych o składanie propozycji dotyczących komercyjnego wykorzystania ISS oraz niskiej orbity okołoziemskiej (LEO).


Unikanie niedoboru snu złagodzi przebieg lub odwróci choroby metaboliczne?

9 marca 2015, 11:20

Utrata 30 min snu dziennie może sprzyjać tyciu i niekorzystnie wpływać na kontrolę poziomu cukru we krwi.


Grafen bezpiecznie oddziałuje z neuronami

8 lutego 2016, 12:32

Naukowcy z Wielkiej Brytanii i Włoch zademonstrowali, w jaki sposób, nie naruszając integralności komórki, stworzyć bezpośredni interfejs grafen-neuron.


Dieta i ruch wygrywają z genami

23 września 2016, 06:03

Analiza 8 badań wykazała, że o ile geny można obwiniać za podwyższone ryzyko otyłości, o tyle będzie to już nadużyciem w przypadku niepowodzeń w odchudzaniu.


Stworzyli nagrywarkę molekularną i wykorzystali ją do zakodowania w E. coli GIF-a

17 lipca 2017, 13:04

Dotąd naukowcy skupiali się na użyciu DNA i jego właściwości do przechowywania dużej ilości danych poza komórkami. Od niedawna pracują jednak nad inną koncepcją: wykorzystania genomu populacji bakterii jako biologicznego dysku twardego, z którego naukowcy mogliby odtwarzać informacje w dowolnym momencie.


Peptydy z wołowiny blokują gorzki smak

16 maja 2018, 15:16

Peptydy powstałe z rozkładu białka mięsa wołowego blokują receptory goryczy (T2R4) na języku. Naukowcy mają nadzieję, że w przyszłości takie hydrolizaty enzymatyczne sprawią, że pewne pokarmy i leki będą postrzegane jako mniej gorzkie.


Optymizm chroni przed cukrzycą typu 2.

28 stycznia 2019, 11:35

Optymizm może obniżać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.


Doktorant UŁ pracuje nad metodą leczenia nieswoistego zapalenia jelit

16 sierpnia 2019, 07:29

Nieswoiste zapalenie jelit (NZJ), do którego należy m.in. wrzodziejące zapalenie jelita grubego, to niezwykle uciążliwa choroba. Naukowcy UŁ badają zastosowanie innowacyjnych nośników, które ułatwiają między innymi transport leków do tkanek zmienionych zapalnie. Kierownikiem projektu jest mgr inż. Michał Gorzkiewicz, który otrzymał jedno z najbardziej prestiżowych stypendiów dla młodych polskich naukowców, w ramach programu START 2019 Fundacji Nauki Polskiej.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy